Varumärken

Slipp frysa i båten

2015-06-24

Med rätt värmare i båten kan du förlänga din båtsäsong betydligt.

När man väljer en värmare till sin båt vill man ha en som drar så lite ström som möjligt.

Välj en värmare efter din båtstorlek
Först måste man dock välja rätt värmare utifrån vilken storlek på båten man har. Den behöver inte ha kapacitet att värma upp en större båt än man har, men ej heller att den är för liten så att värmen inte blir tillräcklig.

Välj vilket drivmedel du vill värma med
Nästa steg är att välja vilken typ av bränsle man vill att värmaren skall drivas på. Här kan man välja mellan gasol, fotogen eller diesel. Av dem tre är diesel det billigaste drivmedlet men fotogen och gasol har något högre värmevärde.

Välj vattenburen- eller luftburen värme

Du måste också fundera över om du skall ha luft eller vattenburen värme.
Luftburen värme ger en snabbare uppvärmning men den kan låta något mer och kan, utan åtgärd, värma bara på stället där den är placerad alltså liten spridning på värmen.

Vattenburet system ger en bättre komfort och är generellt också med ekonomisk. Den kan eventuellt också kopplas ihop med motorns kylsystem vilket gör att den utnyttjar motorns värme under gång. Den kan också eventuellt kopplas så den förvärmer motorn inför start. Ett vattenburet system kräver dock lite mer avancerad installation med vattenslangar, element och expansionskärl.

Vissa värmare har inbyggda vattenberedare och vissa kan kopplas även till el, vilket kan vara bra om man ligger vid kaj mycket.

Andra värmealternativ

Har man enklare krav och vill kombinera värme med en kokplatta kan Heat Pal vara ett alternativ.

Har man ofta tillgång till landström och vill bara ha lite mysvärme, då fungerar en fotogenlampa också som en liten värmekälla, till exempel Steltons takmodell som faktiskt avger en värmeeffekt på 700 Watt,

Läs mer om våra värmare >>

Du kan också se en film hur en värmare från Webasto fungerar


Share |

X